lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen ja pashaa

Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti pasha. Olen kuitenkin lapsesta asti ollut sitä mieltä, että pashaan ei kuulu "roskat" eli appelsiinin kuoret, kuivatut hedelmät, rusinat tai pähkinät.
Siksipä äitini ja mummuni ovat aina tehneet pienen pashan ilman "roskia". Ilman sitä ei pääsiäistä tule.
Tänä vuonna halusin itse kokeilla tehdä pashaa, mutta tekovälineet tai lähinnä astia mihin pasha pitäisi tehdä oli ongelma. Meinasin jo käyttää hätäratkaisuna siivilää, vuorattuna leivinpaperilla, jossa olisi pohjassa reikä ja harsoa. Onneksi sain äidiltäni lainaan jäädykevuoan, johon hän on aina pashan tehnyt. Ohjeen tietenkin pyysin äidiltäni, joka on hänen äidiltään. Ohje oli hieman tulkinnanvarainen ja jouduin muutaman kerran soittamaan ja varmistelemaan.

Pasha 
3 munankeltuaista
2,5 dl sokeria
200g margariinia (huoneenlämpöistä!)
400g rahkaa
2dl kermaa

Vaahdota munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen margariini. (Margariinin pitää olla huoneenlämpöistä, jotta se ei jää "kököiksi".) Lisää rahka ja kerma. Sekoita seos tasaiseksi. Itse käytin apuna sauvasekoitinta.

Kaada löysä massa harsolla vuorattuun muottiin tai jäädykevuokaan. (Laita jäädykevuoan pohja vain paikoilleen, ei tiiviisti kiinni, jotta pasha pääsee valumaan.)
Taittele harso vuoan päälle ja laita päälle pieni lautanen ja paino esim. tuorejuustopaketti. 
Laita jäädykevuoka lautaselle ja jääkaappiin.
Anna pashan valua noin vuorokausi. 


Koristele ja tarjoile! 


Tällä kertaa kävi niin hassusti, että pasha ehti kadota syöjien suihin ennen kuin ehdin ja muistin kuvaa ottaa. Hurjan herkullista pasha oli! Ensi kerralla ajattelin kokeilla laittaa vähän vähemmän rasvaa. Ja pitää ehkä kysyä mummulta lainaan oikeaa pasha muottia, jotta saa muodonkin kuntoon. Nyt jäi aika lättänäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti