maanantai 28. maaliskuuta 2016

60-vuotiskakut

Isäni täyttää 60-vuotta. Perinteisesti lupasin tehdä hänelle kakut juhliin. Ehdotin versiota smoothiekakusta, kun hän on nyt innostunut kuntoilustakin. Ei mitää liian makeaa tai tuhtia, mutta kuitenkin maistuvaa, herkullista ja juhlavaa sekä tietysti näyttävää!
Päätin kokeilla yhdistää valkosuklaajuustokakun ja smoothiekakun marjaisampana.

Kerroskakku 

175g gluteiinittomia digestive keksejä
1 prk mangososetta

200g tuorejuustoa
2dl kermaa
200g valkosuklaata
vaniljasokeria
3 liivatelehteä
noin 2 rkl kiehuvaa vettä

½ litra maustamatonta jogurttia
1 dl jäisiä mustikoita
2,5 dl kohmeisia mansikoita
6 liivatelehteä
noin 2 rkl kiehuvaa vettä


Murskaa digestive keksit ja sekoita joukkoon mangosose. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

Valmista tuorejuustokerros. Laita liivatelehdet likoomaan kylmään veteen. 
Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan ja välissä sekoittaen. 
Vispaa kerma. Sekoita kulhossa tuorejuusto, jotta se notkistuu. Lisää valkosuklaa tuorejuuston joukkon. Lisää kermavaahto.
Purista liivatteista vesi pois ja laita pieneen kulhoon. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja sekoita tasaiseksi. Kaada ohuena nauhana tuorejuusto-, suklaa-, kermaseokseen samalla sekoittaen.
Sekoita seos tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. 

Valmista smoothiekerros. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Laita kohmeiset mansikat ja osa jogurtista blenderiin. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jogurtit ja mustikat ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää marjoja maun mukaan. 
Ota liivatteet vedestä (anna liota noin 10 min) ja purista ylimääräinen vesi pois. Laita liivatteet pieneen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä noin 2 rkl. Sekoita tasaiseksi. 
Kaada liivateseos ohuena nauhana smoothien joukkoon. Smoothien kannattaa siirtää laakeampaan astiaan, jossa on helmpompi sekoittaa seos tasaiseksi. Kaada seos tuorejuustokerroksen päälle ja laita takaisin jääkaappiin jähmettymään. 

Koristele ja tarjoile.


Minulle meinasi käydä hassusti kun ylempi kerros ei ollutkaan hyytynyt. Onneksi olin tehnyt kakut jo aamulla ja ne tarvittaisiin vasta seuraavana. Laitoin kaksi liivatetta lisää likoamaan ja kun ne olivat pehmenneet puristin ja lisäsin kiehuvaa vettä tilkan. Sekoitin ja kaadoin päälimmäisen kerroksen päälle. Sekoitin päälikerroksen varovasti haarukalla. Onneksi pohjakerros oli jähmettynyt ja hyvin jämäkkä.
Jännityksellä odotin seuraavaan aamuun olisiko ensiapu toiminut. Ei täysin. Toisen kakun päälikerros valui osin pois kakun päältä. Toinen oli hyytynyt paremmin. Jälkiviisaana mietin, että vaikuttiko liivatteen toimivuuteen se, että kakut olivat ulkona (noin +2 asteessa) eivätkä jääkaapissa hyytymässä.
Tässäpä itselleni haaste kokeilla tehdä kakku uudestaan ja hiukan enemmän liivatetta ja jääkaapissa hyydytys.

Makua valuminen ei onneksi haitannut ja kakut olivat todella herkullisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti