maanantai 1. joulukuuta 2014

Mangosuklaakakku

Näyttävästä ja raikkaan maistuvasta mangosuklaakakusta on tullut meidän suvussa jo tunnettu juhlakakku. Näyttävyytensä ansiosta se on ollut monen juhlapöydän keskipisteenä. Koristelujakin on vuosien varrella kokeiltu erilaisina versioina. Tällä kertaa mangosuklaakakku pääsi mummini 80-vuotis syntymäpäiville toiseksi kakuksi koristamaan kahvipöytää. Näyttävyytensä lisäksi kakku on varsin maukas, mutta tällä kertaa maku tuntui miedommalta, kun vieressä oli sokerikuorrutteinen vanilija-mustikkakakku. Mangosuklaakakku on omiaan yksin juhlapöydän koristeena, korkeintaan pikkuleipiä rinnalla. Ohje on alkujaan Ulla Svenskin Unelmakakut kirjasta, jota olen vuosien aikana hieman muokkaillut.

POHJA:

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

 Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi varovasti käännellen taikinaan. 
Paista voidellussa ja korppujauhoitetussa vuoassa 175 asteesssa noin 40 minuuttia.
Tässä kakussa käytin halkaisijaltaan 26 cm irtopohjavuokaa.

TÄYTE:

 1 iso tölkki säilykemangoa
1 dl sokeria
½ dl vettä
2 munan keltuaista
8 liivatelehteä
2 dl kermaa vaahdotettuna
200 g vaniljajogurttia
100 g omenamarmeladia

Soseuta mangot. Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Nosta kattila syrjään ja vatkaa joukkoon keltuaiset. Vatkaa seosta, kunnes se jäähtyy ja muuttuu kuohkeaksi. Liota liivatteet kylmässä vedessä (ainakin 5 min).
Puristele vesi pois ja liuota liivatteet kiehuvaan veteen (n.½-1 dl), johon olet laittanut sitruunamehua. 
Sekoita liivateseos ja keltuaisvaahto mangososeen kanssa.
Vaahdota kerma ja lisää seokseen jogurtin kanssa. Nostele tasaiseksi vaahdoksi.

KOSTUTUS:
4 hedelmän mehu + vesi 
tai 
tuoremehu + vesi


KORISTELU:
omenamarmeladia
hedelmäviipaleita;
viinirypäleitä 
säilyke mandariineja
säilykepersikoita
tuoreita vadelmia
kiiviä
suklaatikkuja reunoille

KIILLE:
1 dl vettä
½ dl hyytelösokeria

Kun kakku on paistunut ja jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan. Irtopohjavuokaan laitetaan kelmu ja ensimmäinen kakkupohja sen päälle. Kostuta pohja huolella ja levitä päälle omenamarmeladia. Kaada sitten puolet täytteestä päälle. Laita toinen kakkulevy päälle ja kostuta se. Lisää loput täytteestä. Laita viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta. Vedä kelmun reunat kakun päälle ja laita jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

Levitä kakun päälle ja reunoille omenamarmeladia ja asettele viipaloidut hedelmät kakun päälle ja suklaatikut reunoille. 
Valmista kiille kiehauttamalla vesi ja sekoittamalla hyytelöäsokeri siihen. 
Sivele pullasudilla kiillettä hedelmien päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti