lauantai 15. helmikuuta 2014

Perusvillatakki

Lähes aina, kun jossain on Novitan 7 veljestä langat tarjouksessa päädyn niitä ostamaan, vaikka en juuri sillä hetkellä tarvitsisi mitään. Jossain vaiheessa inspiraatio yllättää kuitenkin ja silloin on hyvä olla kotona erivärisiä lankoja, jotta voi heti aloittaa juuri sillä värillä työn kun haluaa. Joku on ehkä tässä vaiheessa jo huomannut, että aika paljon käytän Novitan 7 veljestä lankaa. Myönnettäköön, että se on neulomisessa lempilankani. Väritkin vaihtelevat mukavasti ajoittain, mutta perusvärit pysyvät. Tämän langan saatavuus on myös vaivatonta. Ei tarvitse perusmarkettia pidemmälle lähteä sitä metsästämään.

Aloitin heti joulun jälkeen neulomaan itselleni vaihteeksi villatakkia. Laiskana en jaksanut etsiä ohjetta kauempaa, kuin samasta lehdestä, josta tein kaksi joululahjavillatakkia. Sieltä löytyi kiva perusohje villatakille.
Hieman ajattelin ohjetta muokata, koska ohjeen villatakissa on todella alas tuleva kaulus. Katsotaan mikä on lopputulos..

Elikäs ohje löytyy siis Novitan lehdestä syksy 2008. Ohjeen nro on 6, sivulla 107. Mallivillatakki on tehty Polkka-langalla, joka vaihtaa väriä, mutta halusin tehdä yksivärisen. Lanka on siis 7 veljestä, petroolin sinistä nro 187.

Aloitin takakappaleesta ja tein 1o 1 n joustinneuletta 10 cm. Sitten sielää neuletta loppuosa.
Kädentien kavennukset tein molemmissa reunoissa kun kappaleen korkeus oli 45 cm. Kun kädentien korkeus oli 23cm, päätin keskimmäiset 20s. Neuloin ensin pääntien toisen puolen valmiiksi ja sitten toisen. Eli kun kädentien korkeus oli 25 cm, niin päätin loput silmukat.

Etukappaleissa sama 10 cm 1o 1n joustinneuletta ja loput sileää neuletta. Taskulle laitoin merkkilangan ohjeen mukaan, kun etukappaleiden korkeus oli 23 cm. Kädentien kavennukset aloitin sekä edessä että takana, kun kappaleiden korkeus oli 45cm ja pääntien viistotuksen aloitin vasta, kun kappaleen korkeus oli 47cm eli noin 10 cm myöhemmin, kuin ohjeessa.

Hihat tein ohjeen mukaan. Samaa joustinneuletta, kuin etu- ja takakappaleissa 10 cm ja sen jälkeen ensin joka 8. krs molemmissa reunoissa yksi silmukka lisää 4 kertaa. Sen jälkeen joka 6. krs yhden silmukan lisäys molemmissa reunoissa. Kun kappaleen korkeus oli 45 cm, päätin molemmissa reunoissa 1x5s ja 1x2s. Sen jälkeen vielä joka 2. krs 17x1s molemmissa reunoissa. Lopussa vielä kavensin molemmissa reunoissa 2x2s, jonka jälkeen päätin kaikki silmukat.


Kun olin saanut neulottua kaikki kappaleet, oli vuorossa etukappaleiden taskujen tekeminen. Purin silmukat, jotka olin neulonut erivärisellä langalla ja otin silmukat kahdelle puikolle. Ensin neuloin alemmalla puikolla joustinneuletta 3cm ja päätin silmukat. Sitten vuorostaan ylemmältä puikolta oikeaaneuletta noin 13 cm, josta tuli taskun pussi. Kiinnitin taskupussin ompelemalla sen työn nurjalle puolelle ja etupuolen joustinneuleena neulotun taskun reunuksen kiinnitin myös ompelemalla. Molempiin etukappaleisiin tuli samanlainen tasku.

Taskujen jälkeen painoin silitysraudalla kaikki osat, monesti hyppään tämän vaiheen yli.. Annoin niiden kuivua yön yli ja aamulla ompelin olkasaumat. Otin etukappaleen yläreunassa olevat 8s puikolle, lisäsin 1s saumavarasilmukaksi kappaleen puoleiseen reunaa. Jatkoin joustinneuletta takakappaleen pääntien puoleen väliin ja päättelin silmukat. Toisen puolen tein samalla tavalla. Sen jälkeen ompelin kauluksen kiinni nurjalta puolelta. Olisin voinut jättää vähän lyhyemmiksi kaistaleet, jotta kauluksesta olisi tullut ryhdikkäämpi, mutta en jaksanut enää alkaa purkamaan sitä, kun villatakki oli valmis.

Kun olin saanut kauluksen tehtyä, asetin hihat paikoilleen ja ompelin ne kiinni. Sen jälkeen ompelin vielä sivusaumat ja sitten villatakki olikin valmis!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti