tiistai 25. maaliskuuta 2014

Itsetehtyä jäätelöä

Viikonloppuna päätin kokeilla pitkästä aikaa tehdä itse jäätelöä. Löysin vaniljajäätelön ohjeen Jäätelö-kirjasta. Olen aikaisemmin hieman karttanut kuumennettavia jäätelöohjeita, koska olen pelännyt, että keitos kiehahtaa ja juoksettuu. Olen myös aikaisemmin tehnyt jäätelöä täysmaito-ohjeella, joka on vaikeampi mielestäni tehdä kuin tämä kermajäätelöohje. Tästä oli paljon helpompi katsoa, koska seos sakenee..
Tämä jäätelö ei kuitenkaan jäänyt vain vaniljajäätelöksi, vaan lisäsin siihen banaania, valkosuklaata ja tummaasuklaata.

Vaniljajäätelö 

6 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
4 isoa kananmunaa
115 g hienoa sokeria

Kaada kerma kattilaan (itse suosin teflon kattilaa). Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kermaan. Laita tanko myös kerman joukkoon. Kiehauta, nosta kattila liedeltä ja anna imeytyä 30 min. 

Laita munankeltuaiset ja sokeri kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Ota vaniljatanko pois kermasta ja lisää kerma hitaasti muna-sokeriseokseen koko ajan hämmentäen
.
 Valuta seos puhtaaseen kattilaan ja hauduta 10-15 min jatkuvasti sekoittaen. Varo, ettei seos pääse kiehahtamaan, ettei se juoksetu. Kun seos sakenee ja tarttuu lusikan pintaan se on valmis.

 Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä ainakin tunti. Itse laitoin seoksen metallikulhoon ja kulhon kylmään veteen pesualtaaseen. Jäähtyi aika nopeasti. 

Kannattaa jäähtymisen aikana sekoittaa seosta muutaman kerran, ettei pintaan muodostu kuorta. 
Kun seos on jäähtynyt laita jäätelökone valmiiksi käyntiin ja kaada seos sinne. Meidän jäätelökoneessa riitti puoli tuntia ja noin 10 min ennen kuin jäätelö oli valmis lisäsin yhden hyvin kypsän banaanin soseutettuna ja noin 50 g valkosuklaata ja 50g tummaa suklaata.

Jäätelö purkkiin ja pakkaseen. 

Jäätelöstä tuli todella hyvää, aika makeaa, mutta kaikki maut maistuivat! Ja koostumus oli oikeasti jäätelömäinen ja jäätelöstä sai tehtyä palloja seuraavana päivänä. 

Täysmaidosta tehtyyn jäätelöön en ole saanut yhtä hyvää koostumusta. Eli kermaa sen olla pitää. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti