keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Karjalanpiirakat

Leipä oli loppu. Leivänpäälliset oli loppu. Jopa margariini oli päässyt loppumaan. Jääkaapissa oli litra maitoa ja kananmunia. Kaapista löytyi ruisjauhoja ja puuroriisiä. Niinpä päätin tehdä iltapalaksi karjalanpiirakoita, koska en jaksanut lähteä kauppaan.
Ensin keitin riisipuuron hieman eri ohjeista soveltaen, että sain sen jäähtymään.

Riisipuuro 

3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
8 dl maitoa
½ tl suolaa

Keitä vesi ja lisää riisit kiehumaan noin viideksi minuutiksi, jotta vesi imeytyy riiseihin. 

Lisää maito pienissä erissä niin, että seos pysyy kiehuvana koko ajan. 
Keitä puuroa 15 minuuttia, jatkuvasti puulusikalla hämmentäen. Anna puuron koko ajan kiehua hiljalleen. 

Laita kattilaan kansi ja nosta puuro viereiselle levylle hautumaan 45 minuutiksi.
Lisää suola ja anna puuron jäähtyä lähes kokonaan ennen karjalanpiirakoiden tekoa. Puuron voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.

Karjalanpiirakoiden kuoritaikina 
 2 dl kylmää vettä
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Sekoita kuoritaikinan ainekset keskenään joustavaksi taikinaksi. 


Karjalanpiirakoiden teko 

Jaa taikina kahteen osaan. Leivo ensin toisesta osasta tanko ja jaa se noin 15 osaan. 


Pyöritä yhdestä osasta pallo ja painele sitä. Muista jauhottaa pöytä hyvin. Kauli pulikalla taikina ohueksi pyöreäksi tai soikeaksi levyksi. Melkein niin ohueksi, että päivä paistaa läpi. Pyyhi ylimääräiset jauhot ennen täyttöä.

Voit kaulia muutaman taikina levyn kerrallaan ja muu taikina kannattaa pitää kelmun alla, ettei pääse kuivumaan. 
Itse täytin piirakat niin, että nostin piiirakkalevyn pellille ja laitoin yhdelle piirakalle noin ruokalusikallisen riisipuuroa. Sen jälkeen rypytin reunat etusormella ja peukalolla nipistäen reunat ympäri. 

Nykyuuneissa ei monessakaan enää ole mahdollista lämmittää 300 asteeseen ja leivinpaperitkin kestävät huonommin kuin ennen, mutta laitoin 250 astetta ja grillivastuksen päälle. 
Ensin paistoin ylimmällä tasolla 10 min ja sitten vielä siirsin pellin alemmaksi 5 minuutiksi.
     
  
Tarjoile munavoin kanssa!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti