keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Maukas lahjaidea - itseleivotut korvapuustit

Sunnuntai on hyvä päivä leipoa korvapuusteja. Etenkin kun oli isänpäivä ja tavaraa riittää kaikilla. Miksipä ei siis ilahduta isää ja appiukkoa tuoreilla korvapuusteilla! Sain jopa mieheni leipomaan kanssani. Taikinan tein heti aamulla kohoamaan, kun mieheni vielä nukkui, mutta leipomiseen hän osallistui.. Pullataikinan ohje on äidiltäni saatu ja paras!

Ainekset:
5 dl maitoa
1 tuorehiiva
2 dl sokeria
2 tl suolaa
kardemummaa maun mukaan
2 kananmunaa
15 dl vehnäjauhoja
200g voita 

Voiteluun kananmuna

Pinnalle raesokeria

Ohje:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 38C). Lisää hiiva murustaen maitoon. Lisää sen jälkeen sokeri, suola, kardemumma ja kananmunat. Itse teen tämän muovikulhossa jossa olen lämmittänyt maidon. Vatkaan hellästi kananmunien rakenteen rikki ja aineet sekaisin ja sitten kaadan seoksen yleiskoneen kulhoon.  


Lisää noin 1/3 jauhoista ja laita yleiskone päälle. Lisää vielä muutama desi jauhoja ja sitten huoneenlämpöinen voi. Kun voi on suurimmilta osin sekoittunut taikina joukkoon, lisää loput jauhot. Anna yleiskoneen vaivata taikinaa vielä hetki. 
Pysäytä yleiskone ja ota kulho irti. Ripottele pullataikinan päälle noin desi vielä jauhoja ja irrota taikina käsin kulhon reunoilta nostelemalla taikinaa irti pohjasta koko kierros. 


Äitini on opettanut, että ennen kuin taikina jätetään kohoamaan, se pitää siunata eli painelin kädellä ristin merkin pullataikinan keskelle. Sitten liina päälle ja taikina vedottomaan paikkaan kohoamaan noin kahdeksi tunniksi. 


Kun taikina on kohonnut niin, että se on pullollaan kulhon reunojen yli, kippasin taikinan hyvin jauhoitetulle pöydälle. Jaoin taikinan kolmeen osaan. Kahdesta ensimmäisestä osasta teimme kierrepullia. Tässä vaiheessa sain mieheni avuksi leipomaan pullia, koska ne olivat menossa isänpäivä lahjaksi myös hänen isälleen. Ja yhdessä leipominen on hauskempaa.


Kauli taikina aika ohueksi levyksi, jonka päälle leivitä juoksevaa rasvaa. Olen tykästynyt juoksevan rasvan käyttöön korvapuustien täytteessä, koska se on helpompi levittää kuin perinteinen kova leivontamargariini tai voi, jotka helposti rikkovat ohuen levyn.
  

 

Olen aina ollut sitä mieltä, että korvapuustin täytteissä ei pidä kitsastella. Eli margariinin päälle kanelia ja siihen päälle kerros sokeria. 





Kierrepullissa levy taitetaan kahtia. Levystä leikataan noin 1½-2 cm paksuisia nauhoja. Nauha kierretään kolmen sormen ympäri kohtalaisen napakasti ja nauhan pää pujotetaan alakautta pullan keskelle. Meilläkin meni hetki ennen kun alkoi tulla nätin näköisiä kierrepullia. Sitten nostellaan pullat pellille, muista jättää väliä, koska pullat leviävät ja kohoavat uunissa.


 


 

Korvapuustit aloitetaan samalla tavalla eli kauli levy ja sen päälle täytteet. Sitten rullasa leyv varovasti pötköksi.



Leikkaa pötköstä kolmion mallisia paloja niin, että kolmion terävä kärki jää noin sentin paksuiseksi. Nosta kolmio pystyyn ja paina jauhoitetuilla pikkurilleillä toisistaan poispäin vetäen, niin että kolmiosta tulee korvapuusti.





Sitten korvapuustit pellille ja kananmunalla voitelemaan. Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa kevyesti sen rakenne rikki. Sitten voitele pullat kauttaaltaan pullasudilla. Voideltujen pullien päälle voit ripotella raesokeria koristeeksi.



Paista pullia 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita.
Ota pois uunista ja anna hieman jäähytä. Korvapuustit ovat mielestäni parhaita tuoreena ja lämpöisinä. 




Osa näistä pullista meni isänpäivälahjoiksi ja paketoin ne sellofaaniin ja punainen nauha vielä koristeeksi. Monesti tykkään antaa syötäviä herkkulahjoja, koska kaikkilla on jo niin paljon tavaraa. Pieni hemmottelu pullan tai muun herkun muodossa juhlistaa juhlapäivää.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti