tiistai 21. tammikuuta 2014

Tuorepasta ja kanakastike

Mikään ei voita itse tehtyä pastaa. Pitkästä aikaa otettiin viikonloppuna pastakone kaapista ja valmistettiin pastaa. Itse tehty pasta herättää minussa lämpimiä muistoja lapsuudesta. Sitä tehtiin koko perheen voimin ja usein oli myös ystäväperheitä lapsineen kutsuttu tekemään ja syömään pastaa yhdessä. Italialaiseen tapaan se toi ihmiset yhteen hyvän ruoan ja saman pöydä ääreen. Keittiössä sekoittui erilaisten kastikkeiden tuoksut ja pastaa riitti. Pastan veivauksessa oli hauskinta katsoa kuinka pitkää pastaa oli mahdollista tehdä. Aina ei meinannut kädet riittää..
Tällä kertaa teimme kanakastiketta pastan kanssa, mutta nyt kun pastakone on jälleen pöydällä, on se varmasti useammin käytössä. Tuorepastan maku on vaivaamisen ja veivaamisen arvoista!
Pastan ohjeena olemme käyttäneet Durum-vehnäjauhopussin kyljestä löytyvää ohjetta.
Kanakastike syntyi ohjeella, mitä kaapista löytyy.. Tällä kertaa kananrintafileitä, sitruunaa ja ruokakermaa.


Tuorepasta 
noin 300g Durum vehnäjauhoja
1½-2 dl vettä (tai 2 kananmunaa ja loput vettä)
2-3 tl öljyä 
(suolaa)

Valmistan pastataikinan käsin kulhossa. Taikinan voi valmistaa myös yleiskoneella, mutta itse tykkään valmistaa taikinan käsin. 
Mittaa jauhot kulhoon ja tee keskelle syvennys. Mittaa esim. litran mittaan kaksi kananmunaa ja loput vettä. Minusta taikinasta tuli parempaa kun vettä oli lähempänä 1½ dl. Kaada kananmunat ja vesi jauhosyvennykseen. Lisää öljy ja suola.
 Sekoita ainekset keskeltä ulospäin kiinteäksi taikinaksi.


Vaivaa taikinaa kimmoisaksi noin 10 min. 
Anna taikinan levätä peitettynä 30 minuutia. Ohjeessa sanotaan, ettei taikinan tarvitse levätä jos käyttää pastakonetta, mutta itse annoin sen silti levätä.




Ota pala taikinaa ja veivaa taikina pastakoneen "mankelin" läpi niin, että pastakoneen rullien väli on leveimmillään. Taita taikina kolmeen osaan ja mankeloi uudestaan leveimmällä läpi. Toista tämä muutaman kerran.
Tämän jälkeen kavenna jokaisen "mankeloinnin" jälkeen pastakoneen rullien väliä. 
Kun pasta levy on halutun paksuista, leikkaa pastalevy halutun levyiseksi ohuilla tai paksuilla pastakoneen leikkurirullilla.

Keitä tuorepastaa runsaassa suollalla maustetussa vedessä 2-3 min. Varo ettei pasta kypsy liikaa!  Kaada tuorepasta siivilään ja valuta vesi pois. Tarjoa kastikkeen ja juustoraasteen kanssa. 
Tuorepasta säilyy 3-4 päivää tai säilyy, jos sitä ei syödä pois.. 




Kanakastike 
n. 1 rkl öljyä
1 pkt kanan rintafileitä
½ sitruuna
2 dl ruokakermaa
  sitruunapippuria
suolaa

Pilko kanan rintafileet pieniksi paloiksi. Paista ne pannulla öljyssä kypsiksi, saavat ottaa väriä. Laita sitruunan viipaleita noin 3-4 kpl kanan palojen päälle. (Muista pestä sitruuna hyvin ennen käyttöä!)
Kun kanat ovat paistuneet sitruunan kanssa kaada ruokakerma kananpäälle. Mausta sitruunapippurilla ja suolalla. Anna hautua ilman kantta. 

Tarjoile tuorepastan ja juustoraasteen kanssa.

Lautasena on aito italialainen pastalautanen.

Marenkeja

Itsetehdystä jäätelöstä jäi kananmunan valkuaisia kovasti yli. En halunnut heittää niitä roskiin, vaan päätin tehdä marenkeja pitkästä aikaa. Tällä kertaa tein perusmarenkeja hennolla sitruunan maulla. Joskus olen laittanut turkinpippurirouhetta tai mariannerouhetta marenkeihin tuomaan makua.
Marenkien ohjeita selailin netistä ja yhdistelin niistä yksinkertaisen ja helpon ohjeen. Kananmunan valkuaisia minulla oli aika paljon ja siksi ohjekin on iso. Marenkeja tuli kolme pellillistä eli töihinkin viemisiksi riittää..
Marenkien makeus tyydyttää nopeasti makeanhimon. Jo yksi marenki yleensä riittää.. Ne myös säilyvät hyvin ja niitä voi käyttää jälkiruokiin koristeeksi.


Perusmarengit
 9 kananmunan valkuaista
4 dl hienoa sokeria
6-7 tippaa sitruunamehua

  Kaada kananmunan valkuaiset kulhoon, joka on varmasti kuiva ja puhdas. Varmista myös, että vatkain on kuiva ja puhdas. Lisää valkuaisen joukkoon sitruunamehun tipat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkauksen aikana sokeri tasaisesti joukkoon.
Marenki massa on valmista kun se on kiiltävää ja se pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.



Laita massa pursotinpussiin. Pursota uunipellille, jossa on leivinpaperi palleroita. Itse käytin pyöreäsuista tyllaa. Hyvin voisi käyttää tähtityllaa tms.
Marenkeja tosiaan tuli kolme pellillistä ja yhteen pellilliseen kokeilin tehdä marenkirinkuloita. 



 Laita marengit uuniin 110 asteeseen. Kuivata niitä tunti ja laske lämpötila 100 asteeseen. Anna olla uunissa, kunnes marengit ovat kevyitä ja täysin kuivia.


Tarjoile marenkeja jälkiruuan kanssa esim. marjojen tai pikkuherkkuina kahvipöydässä.

 

lauantai 11. tammikuuta 2014

Texmexlasagne

Uusia ruokia on aina kiva kokeilla. Vähän vaihtelua tavallisiin ruokiin ja viikonloppuna, kun on aikaa niin ehtii paneutua ruoanlaittoon eri tavalla kun arkena. Vaikka toisaalta Kodin kuvalehdessä (nro 1/14), mistä tämän ohjeen löysin, on juttu eri maiden nopeista ja helpoista arkiruuista. Alla oleva ohje on hieman muokattu alkuperäisestä ohjeesta.
Nopeasti tämä kyllä valmistuikin ja ei ollut yhtä tuhtia, kun normaali lasagne eikä niin suuritöinen valmistaa.Texmexlasagnen kanssa sopii hyvin itsetehty tomaattichilisalsa ja creme fraiche sekä vihersalaatti.

Texmexlasagne
1 tl öljyä
1-2 sipulia
  2 valkosipulinkynttä murskattuna
noin ½ paprika pieneksi silputtuna
400g jauhelihaa
chilijauhetta
mustapippuria
paprikajauhetta
yrttisekoitusta
2 tlk tomaattimurskaa
1 tlk ruskeita papuja suolaliemessä
1 ps (200g) pakastemaissia
6-8 vehnätortillaa
200g raastettua cheddarjuustoa

Lisäksi creme fraichea ja salsaa

Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.


Lisää mausteet, tomaattimurska ja valutetut pavut. Hauduta ilman kantta noin 15 min. Lisää maissit.
 

Laita korkeareunaiseen pyöreään uunivuokaan pohjalle leivinpaperi. (Itse en seuraavalla kerralla välttämättä laita, koska leivinpaperi meni aika mössöksi, kun pohjalla oli nestettä..)


Laita yksi tortillalettu uunivuoan pohjalle. Nostele sen päälle kastiketta ja ripottele vielä täytteen päälle cheddarraastetta. Täytä vuoka näin. 
Ripottele päällimmäisen tortillaletun päälle vain cheddarraastetta. 


(Mieheni oli sitä mieltä, että päälle ei olisi enää tarvinnut tortillalettua, vaan kastikkeen päälle juustokerros olisi riittänyt. Minusta rapea tortillajuustokuori toi kivaa rapsakkuutta ruokaan. Makuasioita..)
 Paista uunin keskiosassa 20-30 minuuttia. 
Tarjoile vihersalaatin, creme fraichen ja tomaattichilisalsan kanssa.





Tomaattichilisalsa

Viime torstain Helsingin sanomien ruokaosiosta huomasin salsaohjeen. Tai sivulla oli kaksin eri ohjetta, mutta tässä kokeiluun pääsi ensimmäiseksi tomaattichilisalsa. Olen jo hetken aikaa miettinyt, että pitäisi kokeilla tehdä itse salsaa, tietäisi ainakin mitä siinä silloin on.. Ohjeen löytyminen oli muutenkin hyvä sattuma, kun olin jo suunnitellut, että viikonloppuna söisimme texmexlasganea.Tämä sopi lasagnen kanssa mitä parhaiten.

Tomaattichilisalsa

4 tomaattia 
1 pieni sipuli (itse käytin punasipulia)
3 valkosipulinkynttä
1 iso punainen chili
2 rkl kasviöljyä (es. oliviiöljy)
1 rkl fariinisokeri
1/4 tl suolaa
(½-1 dl vettä, jos tarvitsee notkeuttaa)

Halkaise tomaatit ja poista kannat. Kuori ja halkaise sipuli. Älä kuori valkosipulinkynsiä. 
Aseta tomaatit, sipuli, valkosipuli ja chili leivinpaperin päälle uunipellille. 
 

Laita pelti 225 asteiseen uuniin ja anna ainesten paahtua, kunnes chili on pinnaltaan selvästi muuttunut tummaksi ja sipulitkin ovat paahtuneet. 
Nosta ainkeset kulhoon ja lisää öljy. Soseuta hetki sauvasekoittimella, mutta jätä karkeaksi. 
Lisää vettä joukkoon jos on tarvis. (Itse en joutunut lisäämään vettä.)
Mausta fariinisokerilla ja suolalla.
Anna maustua ja viilentyä ennen tarjoilua. 


Tästä salsasta tuli ehkä vähän turhan "juoksevaa", mutta ehkä ensi kerralla paahdan aineksia hieman pidempään ja katsotaa auttaako se asiaa.. Makua koostumus ei haitannut ja potkua salsassa kyllä riitti ison chilin ansiosta!

Kynsikkäät nro 2

Kynsikkäiden neulomisesta innostuneena, neuloin heti perään toiset. Pienellä muokkauksella, mutta väreiltään ja raidoitukseltaan identtiset edellisten kanssa.

Lankana samat Novitan 7 veljestä langat, luonnon valkoinen (010) ja harmaan beige (060) ja puikkoina nro 3:n sukkapuikot.

Tällä kertaa loin beigellä 1. puikolle 12s, 2. puikolle 10s, 3. puikolle 12s, 4. puikolle 10s. Näillä neuloin jälleen 2o 2n joustinneuletta. Peukalon paikat ja raitojen vaihtumiset ovat samat kun edellisessä kynsikäsohjeessa.

Näistä kynsikkäistä tuli ajatukseni mukaan hieman napakammat. Viikonlopuksi luvatuilla pakkasilla pääsen toivottavasti kokeilemaan kynsikkäiden lämmitystehoa koekäytössä.


perjantai 10. tammikuuta 2014

Varastomiehen iltapala

Perjantai-iltaan pientä iltapalaa työviikon päättymisen kunniaksi. Viikolla puhuin työkaverin kanssa nakkipiiloista ja päätin, että niitä pitää tehdä kotonakin. Olen tehnyt niitä vain töissä lasten kanssa kokkikerhossa. Nakkipiilot on helppo, nopea ja epäterveellinen, mutta maistuva iltapala. Ainakin meidän huushollissa. Myös nelijalkainen yövieraamme oli kovin kiinnostunut valmistusprosessista sekä valmiista tuotteista..



Nakkipiilot (8 kpl)

4 kpl lehtitaikina levyjä
8 kpl nakkeja
8 siivua cheddarjuustoa

ketsuppia ja sinappia tarjoiluun

Anna lehtitaikina levyjen sulaa. 
Laita uuni päälle 225 asteeseen.
Leikkaa sulaneet lehtitaikina levyt kahtia neliöiksi. 
Asettele levyt pellin päälle.
Asettele päälle cheddarjuusto siivu.
Laita juuston päälle nakki.
Kieritä rullaksi ja paina hieman. Jätä sauma peltiä vasten.

Paista uunissa noin 8-10 min.
Anna jäähtyä, ettei suu pala kuumaan juustoon.
Nauti ketsupin ja sinapin kanssa.

torstai 9. tammikuuta 2014

Yhden illan kynsikkäät

Idean kynsikkäiden neulomiseen sain Porvoon joulumarkkinoilla, missä oli myynnissä erilaisia kynsikkäitä. Hinnat kynsikkäille vaihteli 20€-30€ välillä. En raaskinut maksaa kynsikkäistä niin paljon, vaan ajatelin neuloa itse omat.

Ohjetta en jaksanut edes etsiä, tein omasta päästä kokeiluversioparin, jota pitää käytännössä vielä testata.

Käytin neulomiseen Novitan 7 veljestä lankaa, luonnonvalkoista (010) ja harmaan beigeä (060). Puikot olivat nro 3.

Loin neljälle puikolle jokaiselle 12s. Neuloin 2o 2n joustinneuletta koko kynsikkäät. Ensin 10 krs beigellä, 5 krs valkoisella, 2 krs beigeä, 5 krs valkoista, 2 krs beigeä, 5 krs valkoista. Sitten 10 krs beigeä, 5 krs valkoista. Valkoisen viimeisellä kerroksella tein peukaloaukon niin, että tein toisen puikon alkuun (toisessa kynsikkäässä 3. puikon loppuun, vaikka näissä ei ole niin väliä, mille puikolle peukalon paikan tekee). Neuloin yhden silmukan oikein, sitten tein viisi ylivetokavennusta ja jatkoin kerroksen loppuun. Seuraavaksi neuloin 2 krs beigeä kerrosta ja peukalon kohdalla loin viisi uutta silmukkaa.

Sitten taas 5 krs valkoista, 2 krs beigeä, 5 krs valkoista. Lopuksi vielä 9 krs beigeä ja päättely kerros.

Lankojen päättely ja kynsikkäät ovat valmiit.

Tarkoitukseni on käyttää niitä nahkahanskojen päällä ja kokeilla myös auttavatko ne kylmettyviin sormiin, kun olen tietokoneella.


keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Pinkit lapaset


Ystäväni pyysi ennen joulua, että neulon hänelle pinkit lapaset. Lupasin joulun jälkeen tehdä ne ja lapaset on helpompi (lue pienempi työ) ottaa mukaan töihin. Tämä on todella mutu lapasohje. Lapasissa harvoin seuraan mitään ohjetta, varsinkaan peruslapasissa, joihin ei tule mitään erityisiä kuvioitia.

Tällä kertaa myös kuvia työvaiheista.

Lankana Novitan 7 veljestä pinkki lanka nro 553 ja raidoissa vihreä nro 394. Loin 44 silmukkaa (11/puikko), neuloin varren 1o 1n joustinneuletta.



Pinkillä neuloin 15 krs 1o 1n joustinneuletta. Sen jälkeen vaihdoin vihreään lankaan ja neuloin 5 krs, vaihdoin pinkkiin lankaan ja neuloin 4 krs. Vielä vaihto vihreään lankaan ja 5 krs. Lopuksi vielä 5 krs pinkillä langalla.


Neuloin 6 krs:ta suoraa neuletta ennen kuin aloitin peukalokiilan neulomisen. 


Oikean käden lapasessa tein peukalokiilan toisen puikon alkuun. Neuloin ensin yhden silmukan sitten silmukoiden välistä langan kiertäen oikein. 3 silmukkaa oikein ja silmukoiden välistä lanka kiertäen oikein.  Lisäykset tein joka toinen kerros. Eli seuraava kerros oikein. Kolmas peukalokiila kerros taas toisen puikon alussa yksi silmukka oikein, silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Seuraavat 6 s oikein ja silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Näitä lisäyksiä jatkoin, kunnes silmukoita oli peukalokiilassa 13. Viimeiseksi kokonaan oikein neulottu kerros. Seuraavalla kerroksella neuloin toisen puikon alussa yhden silmukan oikein ja  poimin peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan peukolon neulomista.



Kun olin poiminut peukolokiilan silmukat apulangalle, loin kolme uutta silmukkaa ja jatkoin kerroksen loppuun. Loppu lapasen neuloin suoraa. Kun kerroksia oli 46 aloitin kärkikavennuket.




Kärkikavennukset tein seuraavasti: neuloin 1. puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen. 2. puikon alussa tein ylivetokavennuksen. 3. puikon lopussa kaksi oikein yhteen. 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kavennukset tein joka kerroksella. Tällä kavennustyylillä tietää helpommin kumpaan käteen lapanen menee. Jos kaventaisi joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen tulee pyöreä kavennus ja lapanen periaatteessa sopii kumpaan käteen vain..
Kun jokaisella puikolla oli kaksi silmukkaa jäljelllä vedin langan silmukoiden läpi.

Kun kärkikavennukset olin tehnyt tein toisen lapasen. Peukalokiilan tein samalla tavalla, mutta kolmannen puikon loppuun.


Kun olin saanut molemmat lapaset tehtyä peukaloita vaille valmiiksi oli peukaloiden vuoro. Poimin yhdelle puikolle 6 silmukkaa langalla odottavista silmukoista, toiselle puikolle 5 silmukkaa reunasta, johon olin luonut kolme silmukkaa ja yhden silmukan langalta. Kolmannelle puikolle tuli loput kuusi silmukkaa langalta. Eli jokaisella kolmella puikolla oli 6 silmukkaa. Sitten 14 krs oikeaa neuletta.



14 kerroksen jälkeen kavensin jokaisen puikon lopussa kaksi oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla oli kaksi silmukkaa, vedin langan silmukoiden läpi. Sitten toinen peukalo samalla tavalla.

Nyt jäljellä oli enää päättely. Tässä vaiheessa työni jäävät usein seisomaan kuukausiksi, jopa vuodeksi.. Tällä kertaa tein päättelyn heti, jotta saan annettua lapaset eteenpäin lämmittämään ystäväni käsiä.




Neulalla lopetuslangat lapasen nurjalle puolelle ja siellä pujotin lankaa edestakaisin neulokseen niin, että se ei näy etupuolella. Kun kaikki langanpäät oli päätelty oli aika kääntää lapaset ja tarkistaa lopputulos.


                                 Pirteät lapaset piristämään pimeää talvea!

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mustat pitkävartiset perusvillasukat

Ystäväni on töissä keittiössä, missä on hyvin kylmä siellä tehdyn remontin jälkeen. Hän pyysi minua tekemään mustat pitkävartiset villasukat, jotka ei erotu työasussa, mutta lämmittäisivät. Villasukkien pitää myös mahtua työkenkiin, joten päätin tehdä villasukat hieman ohueammasta langasta. Tällä kertaa käytin Novitan mustaa Nalle lankaa. Puikkoina minulla oli numeron 3 sukkapuikot.

Aloita luomalla jokaiselle puikolle 14 silmukkaa eli yhteensä 56 silmukkaa.


Neulo *2 oikein ja 2 nurin*, toista *-* kerroksen loppuun asti. Jatka joustinneuleen neulomista noin 15cm.

Aloita sitten kavennukset. Kavenna yhteensä 8 silmukkaa niin, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa kavennusten jälkeen. 
Kavenna 2 oikeinyhteen ensimmäisen puikon alussa. Jatka joustinneuletta normaalisti ja neljännellä puikolla kavenna 2 nurin yhteen. Tee kavennukset noudattaen joustinneuleen neulosta. Neulo seuraava kerros joustinneuletta normaalisti. Jatka näin kunnes ensimmäisellä ja neljännellä puikolla on 10 silmukkaa ja toisella ja kolmannella puikolla on 14 silmukkaa.
(Eli kavenna jokatoisella kerroksella kerroksen alussa ja lopussa neulomalla kaksi oikein tai nurin yhteen. Ja jokatoisella kerroksella neulomalla joustineuletta.)
Siirrä 2. puikolta 1. puikolle kaksi silmukkaa ja 3. puikolta 4. puikolle kaksi silmukkaa. Jatka näin joustinneulettä noin 20cm. 

Neulo varren loppuun vielä kuusi kerrosta oikein, jota tiimalasikantapää istuu paremmin. 

Kantapää
Aloita kantapää. Kantapää tehdään kahdella puikolla 1. ja 4.:llä. Tiimalasikantapäässä ei tarvitse nostaa silmukoita ja 2. ja 3. puikko huilaavat.

Lyhennetyt kerrokset:
 Neulo 1. puikolla kaikki silmukat. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä se niin, että näyttää kuin puikolle tulisi kaksi silmukkaa. Jatka nurin 1. puikko loppuun nurjaa ja myös 4. puikko nurjaa. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka 4. puikolla nurin (vaikka olet työn oikealla puolella) ja kiristä se niin että puikolle tulee niin sanotusti kaksi lankaa (silmukka tavallaan kääntyy ympäri).

Jatka oikein neulomista kunnes tulet 1. puikon loppuun. Neulo viimeiseksi viimeinen "tavallinen silmukka" ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka jälleen nurin ja kiristä. Jatka nurjan neulomista 4. puikon loppuun ja käännä työ kun olet viimeiseksi neulonut viimeisen "tavallisen silmukan". Nosta jälleen ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Nyt pitäisi 4. puikon alussa ja 1. puikon lopussa olla kaksi nostettua ja kiristettyä silmukkaa. Jatka näin kunnes nostettuja silmukoita on molemmilla puikoilla 8 eli molemmissa reunoissa 8 nostettua silmukkaa ja keskellä 8 tavallista silmukkaa. 

Kun olet kääntynyt viimeisen kerran työn oikealle puolelle ja kiristänyt puikon 8. silmukan jatka oikein neulomista. Neulo seuraavaksi yksi kerros kokonaan oikein. 

Pidennetyt kerrokset:
Kun tulet kerroksen vaihtumiskohtaan alkaa pidennetyt kerrokset. Neulo 1. puikon alusta viisi silmukkaa oikein. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Jatka nurjan neulomista niin, että neulot vielä 4.:ltä puikolta 5 nurin. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Neulo 4. puikko loppuun ja jatka 1. puikolla 6 silmukkaa oikein. Eli 4 silmukkaa, nostettu silmukka ja yksi silmukka vielä. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Jatka 1. puikko loppuun ja 4. puikolta kuusi silmukkaa nurin. Eli 4 silmukkaa nurin, nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka nurin. Käännä työ. 
Jatka näin kunnes olet nostanut ja kiristänyt viimeisetkin silmukat puikoilla. Kun 1. puikon viimeinen silmukka on nostettu ja kiristetty ja 4. puikon ensimmäinen silmukka on nostettu ja kiristetty neulo yksi koko kerros oikein. 

Nyt olet neulonut kantapään! 

Suoraosa
Jatka suoran neulomista niin kauan kunnes pikkuvarpaasi peittyy, älä turhaan venytä sukkaa pikkuvarpaan peittämiseksi. Tulee silloin helposti liian pieni sukka. 

Kärkikavennus
Kun sukka on halutun pituinen aloita kärkikavennus. Neulo joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen, kunnes jokaisella puikolla on kaksi silmukkaa jäljellä. Nosta 4. puikon viimeinen silmukka 1. puikolle ja vedä 1. puikon silmukat puikolle nostetun silmukan yli. Siirrä silmukka seuraavalle puikolle ja vedä 2. puikon silmukat puikolle nostetun silmukan yli. Nosta silmukka 3. puikolle ja vedä silmukat puikolle nostetun silmukan yli. Nosta vielä silmukka 4. puikolle, missä on yksi silmukka jäljellä ja vedä se puikolle nostetun silmukan yli. 
Katkaise lanka ja vedä se jäljelle jääneen silmukan läpi. 

Nyt olet neulonut villasukan! Tee toinen samanlainen. ... Toiset neulovat molempia villasukkia samanaikaisesti, jotta käsiala pysyy samana. Äitini aina sanoo, että näin pitäisi tehdä, mutta tässä asiassa olen ollut kapinallinen.

Sitten päättele villasukkien aloitus ja lopetuslangat parsinneulalla sukan nurjalle puolelle pujottelemalla jonkin matkaa silmukoiden "sisälle" lankaa.

Näistä villasukista ei ole vaiheista kuvia, koska mustista villasukista oli hankala ottaa sellasia kuvia, joista olisi saanut jotain selvää. Yritän seuraavat villasukat tehdä sen värisestä langasta, mistä erottuisi silmukat ja työvaiheet paremmin.

Kauratyynyjä lämmittämään ystäviä

Sain ajatuksen antaa mikrossa lämmitettäviä kauratyynyjä joululahjaksi ystäväni blogista Made by me. Kävin Eurokankaassa ostamassa paksuhkoja kivoja kankaita ja eläinkaupasta kolme kiloa kauraa. Tein ensimmäiset kauratyynyt joulukuun puolen välin jälkeen, jotta sain joululahjapaketin lähtemään pohjoiseen.

Huomasin nopeasti, että kolme kiloa ei riitä mihinkään ja kävin ostamassa pari kiloa lisää. Loput, mitä Tikkurilan eläinkaupassa oli. Jatkoin kauratyynyjen tekoa ja taas oli kaurat vähissä. Yhteen tyynyyn meni lähes kilo kauraa.

Olin jo muutamasta eläinkaupasta käynyt kysymässä kauraa, mutta heillä ei ollut. Totesin, että on helpompi soittaa eläinkauppoja läpi, kuin juosta niissä, kun joulun alla oli muutakin puuhaa.. Jumbon Faunattaresta löytyi kauraa ja ostin suoraan 10 kg säkin. Nyt riittää kauraa hetkeksi aikaa tehdä kauratyynyjä.

Yhteensä askartelin 8 tai 9 kauratyynyä lahjaksi. Joulun kiireissä unohtui ottaa kuvia matkanvarrelta, mutta tässä kuva uusimmasta, joka menee myöhästyneeksi joululahjaksi ystävälleni.

Tein omasta kauratyynystäni kaavan leivinpaperille, joka oli n.14cm x 57cm. Laitoin kankaan kaksinkerroin ja leikkasin reiluilla saumavaroilla kaitaleen. Ompelin kaitaleen pussiksi, ja huolittelin siksakinlla kaikki reunat, myös pussinsuun reunan, jos sei ei ollut hulpioreuna. Sen jälkeen käänsin pussin oikein päin. Taitoin kankaan puoliksi ja merkitsin pussin puoli välin, ottaen huomioon pussin suun noin sentin saumavaran. Sitten käänsin pussin vielä kertaalleen puoliksi ja merkitsin kohdan, jotta sain neljä samankokoista lokeroa merkattua kauroille.

Laitoin noin viisi ja puoli kauhallista kauraa pussiin. Nuppineuloitin kaurat pussin pohjalle, jotta ne eivät olisi tiellä ja ompelin sauman nuppineulalla merkatusta kohdasta. Sitten taas noin viisi ja puoli kauhallista kauraa, nuppineuloitus ja ompelu. Tämä vielä kerran ja sitten viimeisten viiden ja puolen kauhallisen jälkeen olikin vuorossa pussin suun ompelu. Taitoin noin sentin verran sisään koko matkan pussinsuuta ja ompelin mahdollisimman läheltä reunaa.

Vielä lankojen leikkaus ja kauratyyny mikroon kahdeksi minuutiksi ja hartioille rentouttamaan!

Tässä yksi kangaskuoseista, jota käytin.

Villatakkeja pukinkonttiin

Aloitin marraskuun puolessa välissä neulomaan Novitan lehdestä (syksy 2008, ohje sivulla 126, nro 44) villatakkia itselleni. Olin ostanut Novitan 7 veljestä tumman kanervan väristä lankaa (577) muutaman kerän ja lankaan sopivat napitkin oli hankittu Tallinnasta vuosi sitten. Ei muuta kuin puikot viuhumaan. Joustinneuleessa käytin puikkoja nro 3,5, muuten nro 4. Kauluksissa käytin pyöröpuikkoja nro 3,25 (minulla ei ole nro 3,5 pyöröpuikkoja).

En halunnut takakappaleeseen salmiakkikuviota, kun ajattelin, että villatakista tulee liian raskas. Neuloin takakappaleen siis pelkkää pidennettyä helmineuletta. Kun olin saanut takakappaleen hieman yli puolen välin, keksin, että villatakista tulisi hyvä lahja jouluksi äidilleni. Äitini tekee myös paljon käsitöitä, joista monet lähipiirin lapset saavat iloita, mutta äidille en ole itse koskaan tehnyt villasukkia suurempia neulelahjoja. Opiskeluaikana isäni sai usein luennoilla neulottuja villapaitoja tai slipoverejä lahjaksi. Äitini on aika samankokoinen kun minä, joten oman käsialani tietäen, joka on aika löysää, tein ohjeen M koon.

Neuloin ensin takakappaleen, sitten etukappaleet ja lopuksi hihat. Tähän ei paria viikkoa kauempaa mennyt, joten ajattelin, että ehdin tehdä isälleni samankaltaisen villatakin joululahjaksi. Kursin äidin villatakin lähes kasaan ja aloitin uuden villatakin neulomisen.

Miesten villatakki on samasta Novitan lehdestä (ohje sivulla 127, nro 45). Lankana käytin 7 veljestä tumman harmaa (044). Koko on S. Myös isäni villatakista jätin takakappaleen salmiakkipalmikko kuvion pois ja neuloin koko takakappaleen pidennettyä helmineuletta. Aloitin takakappaleen jälkeen toista etukappaletta, mutta sitten tuli neulomiseen lähes viikon tauko, kun ahkerasta neulomisesta lanka poltti etusormeeni langan jäljen.

"Palovamman" parannuttua suunnilleen jatkoin neulomista. Välillä meinasi usko loppua ja ajattelin, että kuka hullu aloittaa reilua kuukautta ennen joulua neulomaan kahta villatakkia lahjaksi ja ajattelinkin jo hätäsuunnitelmana monistaa kuvat villatakeista ja laittaa ne pakettiin, koska vielä oli muutkin joululahjat tekemättä.

Jätin isän villatakista myös hihoista salmiakkipalmikkokuvion pois. Eli kuviota tuli vain etukappaleisiin. Hihoihin olisi ohjeen mukaan pitänyt lisätä 19 silmukkaa yhteensä molempiin reunoihin, mutta itse lisäsin vain 15, koska vertasin hihoja äidin villatakin hihoihin ja niistä olisi tullut todella leveät hihat ohjeen lisäämisillä!Sain kun sainkin neulottua myös isäni villatakin kaikki palat.

Siinä vaiheessa oli enää viikko jouluun. Jatkoin äidin villatakin kursimista kasaan ja neuloin etukappalaiden nappi- ja napinläpilistat sekä kaulukset. Kun viimeisetkin langat oli päätelty vaihdoin taas isän villatakkiin. Kursin sen kasaan ja neuloin nappi- ja napinläpilistat sekä kauluksen. Sitten ompelin napit kiinni villatakkiin ja huomasin, että napinlävet olisivat voineet olla hieman suuremmat, hieman joutui isoja nappeja keplottelemaan läpi, mutta onneksi villalanka venyy käytössä. Napit olin ostanut Eurokankaasta joulukuun puolessa välissä.

Äidin villatakkiin ompelin napit sunnuntaiaamuna ennen joulua. Siinäkin olisi napinlävet voineet olla isommat, kun napit olivat aika suuret. Ohjeesta myös puuttui tai sitä ei varmaan oltu suunniteltu niin, että resorin alareunassa olisi ollut napinläpi. Tein siis hieman venyttämällä lankoja napinläven ja ompelin sitä hieman reunoilta, että se pysyy reikänä.

Eli sain kun sainkin villatakit hyvin valmiiksi ennen joulua! Tässä vielä kuvat molemmista villatakeista: