sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mustat pitkävartiset perusvillasukat

Ystäväni on töissä keittiössä, missä on hyvin kylmä siellä tehdyn remontin jälkeen. Hän pyysi minua tekemään mustat pitkävartiset villasukat, jotka ei erotu työasussa, mutta lämmittäisivät. Villasukkien pitää myös mahtua työkenkiin, joten päätin tehdä villasukat hieman ohueammasta langasta. Tällä kertaa käytin Novitan mustaa Nalle lankaa. Puikkoina minulla oli numeron 3 sukkapuikot.

Aloita luomalla jokaiselle puikolle 14 silmukkaa eli yhteensä 56 silmukkaa.


Neulo *2 oikein ja 2 nurin*, toista *-* kerroksen loppuun asti. Jatka joustinneuleen neulomista noin 15cm.

Aloita sitten kavennukset. Kavenna yhteensä 8 silmukkaa niin, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa kavennusten jälkeen. 
Kavenna 2 oikeinyhteen ensimmäisen puikon alussa. Jatka joustinneuletta normaalisti ja neljännellä puikolla kavenna 2 nurin yhteen. Tee kavennukset noudattaen joustinneuleen neulosta. Neulo seuraava kerros joustinneuletta normaalisti. Jatka näin kunnes ensimmäisellä ja neljännellä puikolla on 10 silmukkaa ja toisella ja kolmannella puikolla on 14 silmukkaa.
(Eli kavenna jokatoisella kerroksella kerroksen alussa ja lopussa neulomalla kaksi oikein tai nurin yhteen. Ja jokatoisella kerroksella neulomalla joustineuletta.)
Siirrä 2. puikolta 1. puikolle kaksi silmukkaa ja 3. puikolta 4. puikolle kaksi silmukkaa. Jatka näin joustinneulettä noin 20cm. 

Neulo varren loppuun vielä kuusi kerrosta oikein, jota tiimalasikantapää istuu paremmin. 

Kantapää
Aloita kantapää. Kantapää tehdään kahdella puikolla 1. ja 4.:llä. Tiimalasikantapäässä ei tarvitse nostaa silmukoita ja 2. ja 3. puikko huilaavat.

Lyhennetyt kerrokset:
 Neulo 1. puikolla kaikki silmukat. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä se niin, että näyttää kuin puikolle tulisi kaksi silmukkaa. Jatka nurin 1. puikko loppuun nurjaa ja myös 4. puikko nurjaa. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka 4. puikolla nurin (vaikka olet työn oikealla puolella) ja kiristä se niin että puikolle tulee niin sanotusti kaksi lankaa (silmukka tavallaan kääntyy ympäri).

Jatka oikein neulomista kunnes tulet 1. puikon loppuun. Neulo viimeiseksi viimeinen "tavallinen silmukka" ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka jälleen nurin ja kiristä. Jatka nurjan neulomista 4. puikon loppuun ja käännä työ kun olet viimeiseksi neulonut viimeisen "tavallisen silmukan". Nosta jälleen ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Nyt pitäisi 4. puikon alussa ja 1. puikon lopussa olla kaksi nostettua ja kiristettyä silmukkaa. Jatka näin kunnes nostettuja silmukoita on molemmilla puikoilla 8 eli molemmissa reunoissa 8 nostettua silmukkaa ja keskellä 8 tavallista silmukkaa. 

Kun olet kääntynyt viimeisen kerran työn oikealle puolelle ja kiristänyt puikon 8. silmukan jatka oikein neulomista. Neulo seuraavaksi yksi kerros kokonaan oikein. 

Pidennetyt kerrokset:
Kun tulet kerroksen vaihtumiskohtaan alkaa pidennetyt kerrokset. Neulo 1. puikon alusta viisi silmukkaa oikein. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Jatka nurjan neulomista niin, että neulot vielä 4.:ltä puikolta 5 nurin. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Neulo 4. puikko loppuun ja jatka 1. puikolla 6 silmukkaa oikein. Eli 4 silmukkaa, nostettu silmukka ja yksi silmukka vielä. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin ja kiristä. Jatka 1. puikko loppuun ja 4. puikolta kuusi silmukkaa nurin. Eli 4 silmukkaa nurin, nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka nurin. Käännä työ. 
Jatka näin kunnes olet nostanut ja kiristänyt viimeisetkin silmukat puikoilla. Kun 1. puikon viimeinen silmukka on nostettu ja kiristetty ja 4. puikon ensimmäinen silmukka on nostettu ja kiristetty neulo yksi koko kerros oikein. 

Nyt olet neulonut kantapään! 

Suoraosa
Jatka suoran neulomista niin kauan kunnes pikkuvarpaasi peittyy, älä turhaan venytä sukkaa pikkuvarpaan peittämiseksi. Tulee silloin helposti liian pieni sukka. 

Kärkikavennus
Kun sukka on halutun pituinen aloita kärkikavennus. Neulo joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen, kunnes jokaisella puikolla on kaksi silmukkaa jäljellä. Nosta 4. puikon viimeinen silmukka 1. puikolle ja vedä 1. puikon silmukat puikolle nostetun silmukan yli. Siirrä silmukka seuraavalle puikolle ja vedä 2. puikon silmukat puikolle nostetun silmukan yli. Nosta silmukka 3. puikolle ja vedä silmukat puikolle nostetun silmukan yli. Nosta vielä silmukka 4. puikolle, missä on yksi silmukka jäljellä ja vedä se puikolle nostetun silmukan yli. 
Katkaise lanka ja vedä se jäljelle jääneen silmukan läpi. 

Nyt olet neulonut villasukan! Tee toinen samanlainen. ... Toiset neulovat molempia villasukkia samanaikaisesti, jotta käsiala pysyy samana. Äitini aina sanoo, että näin pitäisi tehdä, mutta tässä asiassa olen ollut kapinallinen.

Sitten päättele villasukkien aloitus ja lopetuslangat parsinneulalla sukan nurjalle puolelle pujottelemalla jonkin matkaa silmukoiden "sisälle" lankaa.

Näistä villasukista ei ole vaiheista kuvia, koska mustista villasukista oli hankala ottaa sellasia kuvia, joista olisi saanut jotain selvää. Yritän seuraavat villasukat tehdä sen värisestä langasta, mistä erottuisi silmukat ja työvaiheet paremmin.

1 kommentti:

  1. Miten must tuntuu, että mä tunnen sun ystävän <3 Mäkin voisin tilata sulta mustat villasukat :)

    VastaaPoista