keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Pinkit lapaset


Ystäväni pyysi ennen joulua, että neulon hänelle pinkit lapaset. Lupasin joulun jälkeen tehdä ne ja lapaset on helpompi (lue pienempi työ) ottaa mukaan töihin. Tämä on todella mutu lapasohje. Lapasissa harvoin seuraan mitään ohjetta, varsinkaan peruslapasissa, joihin ei tule mitään erityisiä kuvioitia.

Tällä kertaa myös kuvia työvaiheista.

Lankana Novitan 7 veljestä pinkki lanka nro 553 ja raidoissa vihreä nro 394. Loin 44 silmukkaa (11/puikko), neuloin varren 1o 1n joustinneuletta.



Pinkillä neuloin 15 krs 1o 1n joustinneuletta. Sen jälkeen vaihdoin vihreään lankaan ja neuloin 5 krs, vaihdoin pinkkiin lankaan ja neuloin 4 krs. Vielä vaihto vihreään lankaan ja 5 krs. Lopuksi vielä 5 krs pinkillä langalla.


Neuloin 6 krs:ta suoraa neuletta ennen kuin aloitin peukalokiilan neulomisen. 


Oikean käden lapasessa tein peukalokiilan toisen puikon alkuun. Neuloin ensin yhden silmukan sitten silmukoiden välistä langan kiertäen oikein. 3 silmukkaa oikein ja silmukoiden välistä lanka kiertäen oikein.  Lisäykset tein joka toinen kerros. Eli seuraava kerros oikein. Kolmas peukalokiila kerros taas toisen puikon alussa yksi silmukka oikein, silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Seuraavat 6 s oikein ja silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Näitä lisäyksiä jatkoin, kunnes silmukoita oli peukalokiilassa 13. Viimeiseksi kokonaan oikein neulottu kerros. Seuraavalla kerroksella neuloin toisen puikon alussa yhden silmukan oikein ja  poimin peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan peukolon neulomista.



Kun olin poiminut peukolokiilan silmukat apulangalle, loin kolme uutta silmukkaa ja jatkoin kerroksen loppuun. Loppu lapasen neuloin suoraa. Kun kerroksia oli 46 aloitin kärkikavennuket.




Kärkikavennukset tein seuraavasti: neuloin 1. puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen. 2. puikon alussa tein ylivetokavennuksen. 3. puikon lopussa kaksi oikein yhteen. 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kavennukset tein joka kerroksella. Tällä kavennustyylillä tietää helpommin kumpaan käteen lapanen menee. Jos kaventaisi joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen tulee pyöreä kavennus ja lapanen periaatteessa sopii kumpaan käteen vain..
Kun jokaisella puikolla oli kaksi silmukkaa jäljelllä vedin langan silmukoiden läpi.

Kun kärkikavennukset olin tehnyt tein toisen lapasen. Peukalokiilan tein samalla tavalla, mutta kolmannen puikon loppuun.


Kun olin saanut molemmat lapaset tehtyä peukaloita vaille valmiiksi oli peukaloiden vuoro. Poimin yhdelle puikolle 6 silmukkaa langalla odottavista silmukoista, toiselle puikolle 5 silmukkaa reunasta, johon olin luonut kolme silmukkaa ja yhden silmukan langalta. Kolmannelle puikolle tuli loput kuusi silmukkaa langalta. Eli jokaisella kolmella puikolla oli 6 silmukkaa. Sitten 14 krs oikeaa neuletta.



14 kerroksen jälkeen kavensin jokaisen puikon lopussa kaksi oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla oli kaksi silmukkaa, vedin langan silmukoiden läpi. Sitten toinen peukalo samalla tavalla.

Nyt jäljellä oli enää päättely. Tässä vaiheessa työni jäävät usein seisomaan kuukausiksi, jopa vuodeksi.. Tällä kertaa tein päättelyn heti, jotta saan annettua lapaset eteenpäin lämmittämään ystäväni käsiä.




Neulalla lopetuslangat lapasen nurjalle puolelle ja siellä pujotin lankaa edestakaisin neulokseen niin, että se ei näy etupuolella. Kun kaikki langanpäät oli päätelty oli aika kääntää lapaset ja tarkistaa lopputulos.


                                 Pirteät lapaset piristämään pimeää talvea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti