sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Villatakkeja pukinkonttiin

Aloitin marraskuun puolessa välissä neulomaan Novitan lehdestä (syksy 2008, ohje sivulla 126, nro 44) villatakkia itselleni. Olin ostanut Novitan 7 veljestä tumman kanervan väristä lankaa (577) muutaman kerän ja lankaan sopivat napitkin oli hankittu Tallinnasta vuosi sitten. Ei muuta kuin puikot viuhumaan. Joustinneuleessa käytin puikkoja nro 3,5, muuten nro 4. Kauluksissa käytin pyöröpuikkoja nro 3,25 (minulla ei ole nro 3,5 pyöröpuikkoja).

En halunnut takakappaleeseen salmiakkikuviota, kun ajattelin, että villatakista tulee liian raskas. Neuloin takakappaleen siis pelkkää pidennettyä helmineuletta. Kun olin saanut takakappaleen hieman yli puolen välin, keksin, että villatakista tulisi hyvä lahja jouluksi äidilleni. Äitini tekee myös paljon käsitöitä, joista monet lähipiirin lapset saavat iloita, mutta äidille en ole itse koskaan tehnyt villasukkia suurempia neulelahjoja. Opiskeluaikana isäni sai usein luennoilla neulottuja villapaitoja tai slipoverejä lahjaksi. Äitini on aika samankokoinen kun minä, joten oman käsialani tietäen, joka on aika löysää, tein ohjeen M koon.

Neuloin ensin takakappaleen, sitten etukappaleet ja lopuksi hihat. Tähän ei paria viikkoa kauempaa mennyt, joten ajattelin, että ehdin tehdä isälleni samankaltaisen villatakin joululahjaksi. Kursin äidin villatakin lähes kasaan ja aloitin uuden villatakin neulomisen.

Miesten villatakki on samasta Novitan lehdestä (ohje sivulla 127, nro 45). Lankana käytin 7 veljestä tumman harmaa (044). Koko on S. Myös isäni villatakista jätin takakappaleen salmiakkipalmikko kuvion pois ja neuloin koko takakappaleen pidennettyä helmineuletta. Aloitin takakappaleen jälkeen toista etukappaletta, mutta sitten tuli neulomiseen lähes viikon tauko, kun ahkerasta neulomisesta lanka poltti etusormeeni langan jäljen.

"Palovamman" parannuttua suunnilleen jatkoin neulomista. Välillä meinasi usko loppua ja ajattelin, että kuka hullu aloittaa reilua kuukautta ennen joulua neulomaan kahta villatakkia lahjaksi ja ajattelinkin jo hätäsuunnitelmana monistaa kuvat villatakeista ja laittaa ne pakettiin, koska vielä oli muutkin joululahjat tekemättä.

Jätin isän villatakista myös hihoista salmiakkipalmikkokuvion pois. Eli kuviota tuli vain etukappaleisiin. Hihoihin olisi ohjeen mukaan pitänyt lisätä 19 silmukkaa yhteensä molempiin reunoihin, mutta itse lisäsin vain 15, koska vertasin hihoja äidin villatakin hihoihin ja niistä olisi tullut todella leveät hihat ohjeen lisäämisillä!Sain kun sainkin neulottua myös isäni villatakin kaikki palat.

Siinä vaiheessa oli enää viikko jouluun. Jatkoin äidin villatakin kursimista kasaan ja neuloin etukappalaiden nappi- ja napinläpilistat sekä kaulukset. Kun viimeisetkin langat oli päätelty vaihdoin taas isän villatakkiin. Kursin sen kasaan ja neuloin nappi- ja napinläpilistat sekä kauluksen. Sitten ompelin napit kiinni villatakkiin ja huomasin, että napinlävet olisivat voineet olla hieman suuremmat, hieman joutui isoja nappeja keplottelemaan läpi, mutta onneksi villalanka venyy käytössä. Napit olin ostanut Eurokankaasta joulukuun puolessa välissä.

Äidin villatakkiin ompelin napit sunnuntaiaamuna ennen joulua. Siinäkin olisi napinlävet voineet olla isommat, kun napit olivat aika suuret. Ohjeesta myös puuttui tai sitä ei varmaan oltu suunniteltu niin, että resorin alareunassa olisi ollut napinläpi. Tein siis hieman venyttämällä lankoja napinläven ja ompelin sitä hieman reunoilta, että se pysyy reikänä.

Eli sain kun sainkin villatakit hyvin valmiiksi ennen joulua! Tässä vielä kuvat molemmista villatakeista:

3 kommenttia:

  1. Hyvä ja lämmin päällä, tulis nyt vaan vähän talvisemmat kelit, että voisi käyttää tätä vähän enemmän :) t. Isä

    VastaaPoista