tiistai 21. tammikuuta 2014

Marenkeja

Itsetehdystä jäätelöstä jäi kananmunan valkuaisia kovasti yli. En halunnut heittää niitä roskiin, vaan päätin tehdä marenkeja pitkästä aikaa. Tällä kertaa tein perusmarenkeja hennolla sitruunan maulla. Joskus olen laittanut turkinpippurirouhetta tai mariannerouhetta marenkeihin tuomaan makua.
Marenkien ohjeita selailin netistä ja yhdistelin niistä yksinkertaisen ja helpon ohjeen. Kananmunan valkuaisia minulla oli aika paljon ja siksi ohjekin on iso. Marenkeja tuli kolme pellillistä eli töihinkin viemisiksi riittää..
Marenkien makeus tyydyttää nopeasti makeanhimon. Jo yksi marenki yleensä riittää.. Ne myös säilyvät hyvin ja niitä voi käyttää jälkiruokiin koristeeksi.


Perusmarengit
 9 kananmunan valkuaista
4 dl hienoa sokeria
6-7 tippaa sitruunamehua

  Kaada kananmunan valkuaiset kulhoon, joka on varmasti kuiva ja puhdas. Varmista myös, että vatkain on kuiva ja puhdas. Lisää valkuaisen joukkoon sitruunamehun tipat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkauksen aikana sokeri tasaisesti joukkoon.
Marenki massa on valmista kun se on kiiltävää ja se pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.



Laita massa pursotinpussiin. Pursota uunipellille, jossa on leivinpaperi palleroita. Itse käytin pyöreäsuista tyllaa. Hyvin voisi käyttää tähtityllaa tms.
Marenkeja tosiaan tuli kolme pellillistä ja yhteen pellilliseen kokeilin tehdä marenkirinkuloita. 



 Laita marengit uuniin 110 asteeseen. Kuivata niitä tunti ja laske lämpötila 100 asteeseen. Anna olla uunissa, kunnes marengit ovat kevyitä ja täysin kuivia.


Tarjoile marenkeja jälkiruuan kanssa esim. marjojen tai pikkuherkkuina kahvipöydässä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti